tisdag 29 december 2009

Skönt med lite ledigt!

Tänk att jag hann med allt det jag tänkt göra? Jag har varit helt ledig från allt skolarbete i fyra dagar - otroligt skönt! Har läst en del söndag - måndag och tyckte att Johannes Lunneblads bok var väldigt lättläst och intressant! Ska läsa Eva-Lena och Signhilds artikel nu, tänkte jag. Tusen gånger starkare är kvällsläsningen just nu. Den engelska boken har jag halva kvar.....Och så var det bild och textanalysen. En sak i taget! Det ska bli intressant att få studera en barnbok lite närmare. Jag har läst massvis av böcker för egna och andras barn så det ska bli intressant att läsa dem med genus och interkulturalitetsögonen. Önskar er alla ett Gott nytt år!

söndag 20 december 2009

Engelsk litteratur i julstressen??

Bild Flickr: From Prozic











Jag satt igår och läste i Intercultural communication och kände mig något frustrerad över mitt bristfälliga engelska ordförråd. Det är säkert en jätteintressant bok men det tar mig dubbelt så lång tid att läsa den som en bok på svenska (och det går inte heller särkilt fort). Jag har fortfarande inte fått bakat lussekatter eller kokat julgodis. Julpyntet ligger kvar i sina lådor och köttbullarna ska stekas. Resten av julklapparna får nog inhandlas på tisdag eftermiddag (kan vara någon mer än jag ute i affärerna då??) Pratade med två av grannarna som läser på komvux, de undrade när mitt jullov börjar?? Det undrar jag också!! Känner mig något stressad, men på något vis brukar det ordna upp sig på slutet. Ser fram emot några dagars vila och julfrid innan det är dags att fortsätta läsa.
Önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!!

tisdag 24 november 2009

Just nu skriver jag mina inlägg på Gott och Blandats gemensamma blogg.

De tankar och funderingar jag fått i samband med föreläsningarna skriver jag nu om i Gott och Blandats gemensamma blogg!!

torsdag 12 november 2009

Nu har föreläsningarna sjunkit in lite.

Igår kände jag att alla nya begrepp bara snurrade i huvudet. Idag har jag läst igenom mina anteckningar och fått lite härliga aha-upplevelser. Begreppet tendentiös (motsats till saklig) fick mig att tänka på kvälls- och veckotidningarnas sätt att lägga upp sina "nyheter".
Det var också fascinerande att det finns fler begrepp än dialekt för hur vi uttrycker oss som tex sexolekt där det handlar om kvinnligt/manligt. Mycket av detta visste jag redan men att det fanns ord för det hade jag ingen aning om.
Tempot i ett tal är viktigt, och det är lätt att veta innan, men när jag väl står där och nervositeten lackar blir det oftast ett vansinnigt tempo. Det har de i min studiegrupp fått erfara när jag skulle opponera. Jag måste hela tiden tänka lugnt, långsamt för att folk överhuvudtaget ska ha en chans att hinna höra vad jag har att säga. Tur att man lär så länge man lever! För övrigt så tycker jag att det är roligt att tala inför folk, förberedelsen är viktig för att lättare kunna vara avslappnad. Nu är det dags att fortsätta läsa Svensson.

onsdag 11 november 2009

Andra kursen igång!

Det ska bli intressant att få veta mer om språk och kommunikation. Det är en väsentlig del i livet. Jag minns min morfar, som efter en stroke miste sin talförmåga. Det var en större mental påfrestning att mista språket jämfört med de fysiska hinder som uppstod av stroken. Han blev sig aldrig riktigt lik efter det. Jag minns också när barnen som riktigt små berättade något och jag inte förstod, vilken frustration det var för oss. Sen var glädjen desto större när vi lyckades reda ut vad det var som hon ville ha sagt.
Kursintroduktionen igår kändes rättså meningslös. Det jag fick reda på där hade jag redan läst på Disco. Föreläsningen idag kändes som om den var på en annan nivå än där jag är. Mycket svåra begrepp! Föreläsaren kan säkert väldigt mycket men jag kunde inte tillgodogöra mig så mycket. En del saker var intressanta i alla fall. Ser fram emot en intressant och, förhoppningsvis, givande kurs.

lördag 17 oktober 2009

Reflektion 3:2 Carlgren och Marton

Det står om morgondagens lärande på s.227. Man kan inte på samma sätt luta sig mot traditionens självklara regler. Eleven måste själv utveckla ståndpunkter, kunna kommunicera och argumentera för dem. Allt mer ansvar lämnas över till eleverna, samtidigt så krävs det en stor flexibilitet att som lärare hitta en balansgång i detta. Tanken med detta är god men jag tror ändå att vi behöver en ryggrad att luta oss emot. Jag gillar den traditionella undervisningen där läraren berättar och eleverna lyssnar. Kan man kombinera det med det nya sättet att lära får vi nog en spännande skola framöver.

Reflektion 3:1 Carlgren och Marton

Det står på s.199 att kunskap är att jämföras med toppen av ett isberg.Jag gillar den tanken. Den kunskap som man visar i skolan är viktig där men att man lär sig så mycket mer "på vägen dit" är kanske väl så viktigt.
Om jag fortsätter på temat berg så står det också om "att erfara berget" på s.209. Den som bor vid foten av berget, den som flyger över det, den som har bestigit det och den som är geograf har alla olika erfarenheter av berget. Tillsammans har de en fantastisk kunskap där de erfarit olika delar. Detta borde tala emot tanken på att sätta de snabba eleverna för sig och de långsamma för sig. Varje elev har med sig sin kunskap och sitt sätt att tänka och kan med det berika klassen.

onsdag 7 oktober 2009

Härlig vfu-plats!

Jag har verkligen hamnat på ett superbra ställe! Visserligen en liten bit att åka men vilken underbar personal!! Barnen är jättegoa och kokerskan lagar god mat!
Trött är man ju men det är roligt att få vara ute lite i verkligheten. Trots att vi gått så kort tid så ser jag saker på ett nytt sätt. Jag analyserar och reflekterar mer än jag gjort då jag jobbat som vikarie. Hoppas att ni andra också har det bra!!

onsdag 30 september 2009

Carlgren och Marton Inlägg 3

Jag gillar när lärare använder vardagsnära exempel för att förklara, som när de undervisar om bråk på s.156. När man pratar om att 1/3 av klassen är borta och de är 12 i klassen (vilken lyx!!) så blir det verklighet istället för att man bara pratar tal. Jag är helt övertygad om att kunskapen lättare fastnar om man har något konkret att komma ihåg.

Carlgren och Marton Inlägg 2

Det står om när kinesiska elever fått undervisning på engelska. Där har läraren haft ett behov av att behålla kontakten med gruppen och därför blivit mer begränsad i sitt sätt att undervisa. Den har blivit mer statisk och följden blev att eleverna inte kunde utvecklas lika mycket som om de haft undervisningen på kinesiska.
Här känns det viktigt för mig att hemspråksundervisning finns kvar så att barnen som inte har svenska som sitt modersmål ska ha möjlighet att utvecklas och lära sig. Är de trygga i sitt eget språk är det också lättare att lära sig det svenska.

Carlgren och Marton Inlägg 1

Jag fastnade för det test som gjordes på en förskola med matte på datorn. Fascinerande att se hur mycket mer de barnen lärt sig som arbetat på datorn jämfört med gruppen som inte gjort det. Jag har själv sett hur mina barn utvecklats väldigt snabbt inom både matte och svenska när de arbetat med Lek och lär spel. Att man genom "lek" samtidigt lär sig saker är ett avslappnat sätt att inta kunskap.

tisdag 29 september 2009

Här pratar vi faderskärlek!

Hittade en fin blomma!!

Foto av ViaMoi från Flickr

narnialåten!!

Min första blogg!

Testar bara hur detta fungerar! Lite vilsen som icke van bloggare. Kommer förhoppningsvis med något mer genomtänkt en annan dag!!